Utetider, mat, budget, plugg i Paris (Q&A)

Hur gör man om man vill äta nyttigt i Paris?
Finns det vegan och vegetariska alternativ på bra ställen?
Hur gör man om man vill hålla igång sin träning? / rekommenderar du något speciellt gym?
Kram!!


Det är faktiskt lätt att äta nyttigt här, det finns massa bra ställen. ”Wild and the Moon” är nog det nyttigaste stället i hela världen haha. Alla ställen jag tipsar om under min ”Paris guide” kategori har nog vegetariska alternativ. Och många veganska också. Jag har tränat på "Sweatboxing Paris" vilket har varit jättebra! Men annars vet jag inget bra gym i Paris, på många ställen behövde man vara 18 eller så var det väldigt krångligt att få medlemskort vet jag i alla fall, och dyrt är det också. Yoga factory i Marais är jättebra om man gillar yoga.

Hej! Hur är det med åldersgränsen om man går ut i Paris? Ska börja SSP till hösten, men fyller inte förens sent så hinner inte blir myndig i Paris. Tråkigt om alla andra fyllt 18 och så får jag sitta hemma och muppa... Inte för att det kommer avgöra ifall jag ska åka, men intressant att veta.
Skulle vara jätte tacksam för svar verkligen!!
Älskar din blogg <3


Hejhej Kajsa. Det är ingen fara, jag hann aldrig bli myndig i Paris. Alltså på vissa klubbar går det, vissa behöver man legg men det spelar ingen roll om det är en själv haha, vissa behöver man promoter, vissa behöver man betala inträde. Det kommer lösa sig! Nån kanske har ett legg att låna ut. Annars är jag säker på att du inte kommer vara den enda 17åringen!
 
 Hej! Är verkligen helt kär i din blogg och har några fråga ang. Att gå ett år på svenska skolan i Paris!:) så den första frågan är hur länge pluggade du franska innan utbytesåret? Funderar själv på att välja franska 1 nu i 1an och sen gå ett år i skolan i Paris eller kommer det bli för tufft? Sedan fick du bidrag från kommunen eller stod du för kostnaden själv? Hoppas du har en jättebra dag, kram!

Hej hej! Vad glad jag blir, tack! Jag har pluggat franska sedan 6an men var så jävla dålig innan jag kom hit ändå haha. Många hade bara läst franska 1 när de kom hit och de klarar sig finfint. De läser inte lika långt som vi andra gör i franskan då. Jag fick inget bidrag men en del av skolpengen skickas till Svenska Skolan i Paris så man ändå inte behöver stå för hela skolkostnaden, men skolpengen täcker ändå inte alls hela kostnaden. Man ska dessutom be om den på nått sätt från CSN tror jag, det står mer om det på svenska skolans hemsida. Om du har några mer frågor klicka på Q&A kategorin eller fråga mer! Puss

Hej Freja! Tänkte höra med dig om man får bo med en annan SSP:are om man väljer att bo i värdfamilj? Undrar också hur mycket man äter hemma hos värdfamiljen? När du bodde i Paris åt ni mycket ute då och hur reagerade din värdfamilj på det, vill dom att man äter hemma ett visst antal dagar? Hur mycket läxor hade ni, skiljde det någonting från Sverige? Och hur långa var skoldagarna på ett ungefär? Fick du ta hem kompisar hur du ville eller var man tvungen att förvarna familjen innan? Ha det bra!

Hej hej. Ja det får man, man kan önska det :) Det är olika vad och hur mycket man äter beroende på familjen men nästan alla fick absolut tillräckligt med mat. Jag åt ute typ 2-3 gånger i veckan, plus snack och sånt, min värdfamilj uppmanade det och tyckte det var jättekul och ville alltid höra om restaurangerna jag testade! Ja alltså man ska ju äta hemma på skolvardagarna, om jag skulle äta ute för ingen speciell anledning en vardag skulle värdfamiljen nog tycka det var lite märkligt. Men ibland gjorde vi såklart det för födelsedagar eller om det hände något annat roligt. Jag skulle säga att vi hade ganska mycket plugg, inte superduper mycket men ganska mycket, om jag jämför med Viktor Rydberg var det lite mindre plugg. Skoldagarna var rätt långa, vi slutade på de långa dagarna runt 17, men då hade man oftast haft sovmorgon eller håltimmar. Jag fick inte ta hem kompisar på vardagar och jag skulle förvarna men de var väldigt lugna med att jag fick ha kompisar som sov över efter en utekväll!

Hur mycket pengar kände du att man spenderar typ i veckan eller månaden ungefär? För et blir nog ganska stor skillnad när man köper alla hygienartiklar, mellis, mat och sånt själv. Skulle vara jätte skönt om man fick en ungefär bild av hur mycket det handlar om. Sen fattar jag om det är jätte svårt för dig att svara på.

Räkna med större kostnader första månaden just pga hygeinartiklar, skolsaker, många "ska vi ta en fika" osv... Känns lite för personligt att skriva officielt hur mycket pengar jag spenderade i månaden men jag skulle säga att 3000 i månaden är bra att ha. Du klarar dig på mindre men då måste du leva snålt.


Läste någonstans att det var bra att ha en ryggsäck till skolan, kommer inte ihåg vart jag läste det... om det var på din blogg eller någon annans, just för att ni tydligen inte har skåp. Vet inte om det också stämmer? Om så är fallet, vad för typ av ryggsäck går folk runt med? Kan inte hitta någon som känns både praktisk och snygg, använder liksom aldrig ryggsäck annars.

Haha det där reagerade jag också på när man fick mail utskickade av rektorn. De säger fan åt en att ha en magväska!! Skit i allt sånt. Det går att vara streetsmart utan magväska, men om man tycker det är snyggt är det såklart praktiskt. Alltså det var inte många som hade ryggsäck till skolan men några som hade det tyckte att det var exakt lika jobbigt att bära skolböckerna på det viset som i en vanlig väska.

Hur är det med att köpa drinkar eller ett glas fin t.ex. om man går ut och äter, är det lika strängt som i Sverige? Även när det gäller att gå ut på en nattklubb t.ex. Om man är under 18 då.

Nope det är det verkligen inte. Det är inget problem på barer eller restauranger, vissa klubbar går och vissa går inte. 

Hur är det där med innetider? Är olika familjer olika stränga med det eller är alla likadana? För det känns som att det är väldigt "strikt" med det, både från skolans sida och värdfamiljen. Hur va det för dig och dina kompisar?

Olika tider för olika famljer helt klart. Enligt mig var de flesta familjer lugna med tiderna. Jag fick komma hem när jag ville och många av mina andra kompisar också men några styckna var tvunga att vara hemma kl 1 men de sov ibland över hos mig eller någon annan. 

Hur långt är det från skolan in till Paris? Och är det bra förbindelser in till stan därifrån? Och hur är själv området där skolan är, alltså La Défense?

Det bror på var i Paris du vill, det tar 10 min in till 8e, Champs-Elysees och däromkring, men 30 till Marais. Skolan ligger inte i La defense! Nära, men inte alls där. Den ligger i ett område alla parisare anser väldigt snobbigt. Man får ganska roliga reaktioner om man säger att man går där haha. Men det är mysigt! Finns många bra snabb-lunchställen och sånt. Tips är Le Cojean, Pret á Manger och Bubbles.


Vinterkläder och sådant, tog du med dig det första flyget ner dit, eller tog du med dig sådant efter höstlovet istället?

Jag tog ned lite sånt eftersom jag inte skulle hem förrens på jullovet igen, men mamma skickade ner lite sånt för att jag inte hade tilllräckligt!

Gillar

Kommentarer

Kajsa
,
Shoppade du mycket nere i Paris? Om man tänker pengar till det, eller är det som man shoppar hemma typ.
frejasettergren
frejasettergren,
Ja shoppade nog lite mer än vanligt men ändå inte så mycket eftersom jag prioriterade restaurangbesök och sånt.
nouw.com/frejasettergren
Mateo
,

Hej! Är sugen på att gå tvåan på SSP nästa läsår. Undrar mer om stipendier och kostnad osv. Jag tolkar det som att du inte sökte några stipendier utan bara fick med dig skolpengen, men du kanske ändå känner någon som sökte stipendier inför SSP? Tänker någon annan som gick i din klass på SSP eller liknande. Super tacksam om du har några bra tips eller kan ge mig namn på någon annan gammal/nuvarande SSP:are som har erfarenhet av stipendier. tack tack