SSP tips- vardfamlijen

Hejhej! Det här inlägget är speciellt riktat till er som ska åka till Svenska skolan i Paris nästa år, hur man ska bete sig i värdfamiljen, hur man inte ska bete sig, vad man ska tänka på osv. Men först vill jag bara säga- tänk inte in på dessa tips för mycket. Eller det jag menar är egentligen att det spelar ingen roll hur mycket du försöker förbereda dig inför detta haha. Det kommer bli som det blir naturligt, du kommer ha svårt i början oavsett hur många Paris-bloggar du har läst innan haha. Men jag vet att det hjälper att känna sig mer förberedd :)

I början är det såklart svårt att veta vad man ska göra. Ta första, andra, eller tredje kvällen till exempel. När ska du gå och fråga om du kan hjälpa till inför middagen? (för det borde du göra- bara för formalitet) Vad ska du göra efter middagen? Gå direkt ner till ditt rum, eller stanna kvar och prata lite? Sånt här verkar så himla konstigt för sånna som inte ännu bott i värdfamilj haha- det är väl inga större problem lixom? Men för en värdelev kan det kännas som hela världen kretsar kring sånna frågor. Mitt tips är då: Gör småsaker! Smyg till köket och se ifall det är lägligt att fråga "Je peut vous/t' aider?" eller om du inte vet ifall du ska ni:a eller du:a ännu: "Je peut faire quel-que chose?". Då är chansen ganska stor att de säger nej, ifall något barn är i närheten kan du ju försöka prata med hon/han en liten stund, eller bara gå tillbaks till ditt rum. Efter middagen så vet jag att man gärna bara springer in till sitt rum men ifall alla i familjen stannar kvar för att titta på tv till exempel, gör du det oxå! Du är en del av familjen nu och du ska försöka ta din plats i den. Dessa småsaker, stunder du spenderar med familjen (även om du inte säger ett enda ord) kan hjälpa er relation. Speciellt i början!

Min andra punkt handlar om hur du ska kunna känna dig trygg i famlijen. Våga göra misstag, våga fråga, våga visa del för del vem du är som person. Sånt här kan verka super läskigt i stunden. Men jag försöker alltid tänka- (med alla saker som verkar läskiga i livet) Vad är det värsta som kan hända? Alltså det kan på riktigt handla om att toalettpappret är slut och man vågar inte fråga om nytt. Ja men vad är då det värsta som kan hända? Det låter ju konstigt att sånt känns jobbigt men av någon anledning gör det det hos vissa.

Visst skulle det vara bra ifall jag sa att det var upp till värdeleven hur nära man kan komma till sin värdfamilj. Att ifall man bara säger ja till allt, är trevlig och hjälpsam kommer det bli toppen. Men sanningen är att det bror på värdfamiljen också. Tråkigt nog kanske ni bara inte klickar, ni kanske är för olika. Men då tror jag ändå att något med er familj kommer du gilla, småsakerna. Det kommer inte vara hemskt bara för att ni inte blir super nära. Det vet jag från SSP kompisar. Man lär sig att uppskatta små ögonblick som känns bra och värdfamljen är ju som tur är inte hela ens Parisupplevelse. Det är staden, kompisarna och din överlevnad som tar upp en stor del av ditt år i Paris också! 

Hoppas detta var hjälpsamt, nästa SSP tips blir fraser och franska ord som kan vara bra att känna till! 

Gillar

Kommentarer