Skolan och boende i Paris

  Några av mina favoritbilder som tagits under min vistelse i Paris.

Fick lite frågor om varför jag åkte hit och hur min situation ser ut här så skriver lite om det! Sorry om det blev långt 😬

Jag ville flytta till Paris för att:

1. Det är Paris, vem vill inte bo i Paris?

2. Jag ville lära mig franska. 

3. Ville vara med om något nytt, ta mig ut ur min ”comfort-zone”.

Från Sverige till Paris
Då fick jag höra om Svenska Skolan, där man kan gå ett år (eller en termin, eller alla gymnasieår) utomlands UTAN att behöva läsa om det i Sverige sedan. Detta lät ju helt perfekt, så jag ansökte (efter mycket möda) och kom in! Vill säga att det är bra att börja i tid med ansökningen, och att du har någon vuxen till hands som kan hjälpa dig med alla pappren, försäkringar osv. De tittar inte på betyg, utan på omdömen från lärare och hur man är som person. Innan har man alltid skrivit ett personligtbrev, men det här året kommer man få skicka in en film eftersom alla brev är likadana säger de.
Svenska Skolan fixar värdfamilj åt en, men om man känner någon i Paris kan man fråga ifall det går att lösa så att man får bo hos dem.
Skolan
Själva skolan är en fransk, katolsk skola (vi ser nunnor ibland på campuset haha). Men alla lärare och kurser är på svenska, vi har en egen liten sektion i skolan. Så det är ingen skillnad på skolsystemet eller så, men runt omkring en så är det definitivt annorlunda. Fransoserna får inte ha mobiler, håliga jeans (det ska vi inte heller ha) och franska lärare skriker lite här och var. Jag tycker skolan är bra, och de flesta lärarna detsamma. Innan gick jag på Viktor Rydberg Jarlaplan, vilket det är otroligt högt tempo på och de är stränga med betyg så jag tycker här är enklare. Men vissa tycker det är mycket stressigare och svårare med betyg, det är helt från person till person.
Värdfamilj
Första dagarna var spännande men tröttsamma, blev helt utmattad av alla nya intryck och all franska. Jag hade inte hemlängtan den första veckan för att schemat var så fullspäckat, men sedan kom känslan krypandes. Jag saknade mina föräldrar, mitt rum och Sverige. Det var jättejobbigt ett tag, men mitt tips är att hålla dig upptagen, och inte skypa så mycket med familjen där hemma…
Jag var jättenöjd med min värdfamilj först, de var otroligt snälla och förstående. Sedan gjorde jag ett misstag och de hanterade situationen inte så bra enligt mig men det gick över efter en vecka och nu är allt superduper bra. Jag är väldigt nära dem, och har alltid jättekul med barnen. Jag känner mig så hemma som jag kan göra. Man kan byta om man vill, flera har gjort det. Det kan vara att familjen aldrig är hemma, man inte känner sig bekväm, eller att man inte får någon mat och måste fixa det själv. Sådant har gjort så att elever har fått byta. Läraren som har hand om värdfamiljerna och placeringen har fått höra allt och är väldigt medveten om hur franska familjer är så henne kan man prata om sina värdfamiljs-problem och så brukar det lösa sig. 

Hoppas detta svarade på några av era frågor! Bara att fråga på annars :) Bisous

Gillar

Kommentarer

vildas
vildas,
Vart ha du köpt badrätten sååå fin!?
nouw.com/vildas
isabelleworld
isabelleworld,
Är Eva och Lars fortfarande matte och franska lärare på skolan? 😊 du gjorde ett bra val stt åka till Frankrike, kommer gynna dig mycket i framtiden!
nouw.com/isabelleworld
frejasettergren
frejasettergren,
Ja haha det är dem! De är så hima mysiga. Åh ja det tror jag verkligen <3
nouw.com/frejasettergren