Paris-tips

Hali Hallå. Titta hit to-be-SSPare! Här kommer lite språkliga tips inför ert år.

När man inte kan språket kan man lätt känna sig…vilsen. Man kan inte visa vem man är så bra lixom. Det är svårt att skämta, svårt att förstå skämt, svårt att förstå något alls haha. Men det här är en del av erfarenheten! Här är lite allmänna tips:

Försök inte bry dig om att du säger fel. Betydligt lättare sagt än gjort, jag vet men man kan i alla fall försöka. Värdfamiljen är förhoppningsvis förstående, och det är bättre än att vara helt tyst. Men såklart var det många gånger jag valde tystnad framför konversation.
Om du inte kan prata, uttryck dig på annat vis! Visa känslor och reaktioner med ansiktet. Det kanske låter konstigt men är riktigt viktigt och sjukt bra för att få din värdfamilj att förstå sig på dig
Prata med främlingar när du går ut! Vad har du att förlora? Du kan skämma ut dig så mycket du kan, du kommer troligen aldrig se personen igen. Uberchaffisar var nog de bästa att prata med haha.

Och här några konkreta språktips, ord och verb som är bra att känna till. Jag var verkligen sjukt dålig på franska innan jag flyttade, jag hade ingen aning om något av följande men det var sånt jag lärde mig efter bara några dagar.

Hälsningsfraser:
Jag trodde man alltid sa Au revoir. Visade sig att det gör man bara när någon ska fara i väg i flera veckor eller till gammelmormor eller något sådant. Man säger antingen ”Salut” eller ”Coucou” men det varierar i och för sig mellan familjer. Alla har sina olika sett. Det är bara att rätta sig till sin familj.

Skillnaden mellan A bientot och A tout a l’heure är ganska stor. A bientot betyder i princip ”Vi ses snart igen”, att man har en bestämd tid då man ska ses igen om typ en vecka, några dagar. Man säger alltså inte A bientot när man går hemifrån för att handla och ska komma tillbaks samma dag. Då kan man däremot säga ”A tout a l’heure”, om du hör ” A tout” är det bara en förkortad version.

Som jag hoppas att ni vet betyder Bonjour Hej, Goddag, Godmorgon. Men som kanske man inte vet betyder Bonne journée Ha en bra dag, vilket är väldigt vanligt att det sägs när man går hemifrån på morgonen, då får man gärna säga det tillbaks men man hälsar inte med att säga så. På samma sätt funkar Bonsoir, respektive Bonne soirée.

Andra fraser
Man säger inte ”Jag ska äta lunch/middag…” på franska utan man säger ”bruncha/luncha/middaga”. ”Je vais bruncher/diner/dejeuner”. Det är alltså verb, väldigt lätt men inget jag hade fått lära mig. (Förövrigt får man inte lära sig ett skit användbart på franskan)
Ordet ”Bien” används inte bara som ”bra” gör på svenskan. Man säger ofta till exempel ”Tu aime bien le fromage?”, ”Je veut bien avoir un autre sac”. Svårt att översätta detta men det blir typ "mycket, verkligen, gärna".

Bra verb:
Povoir = kunna. Jag märkte snabbt hur sjukt det var att jag inte kunde sånna här basic ord. Bra att veta är att det inte finns något motsvarande ord till ”få” på franska. Jag ville hela tiden ”be att få” eller fråga om lov, ”får jag…” Men tänk bara att det är som i engelskan, ”Can I have” = ”Je peut avoir…”
Vouloir=Vilja, Avoir= Ha, Etre=Vara, Faire= Göra, Aller=Gå/Ska. Om du kan böja dessa kommer du långt.

Uttal
Något jag tycker många gör fel med är att de tror att de sista stavelsen på orden ALDRIG uttalas. Det stämmer för det mesta, men inte oftast när ordet efter börjar med en vokal. till exempel: ”Je suis une suedoise”. Här uttalas s:et på suis. Däremot gör man inte så på ”Tu es une suedoise”. Fråga mig inte varför. Ett annat exempel som är ”Vous avez” eller Vous etes” Här ska du uttala s:en innan vokalen.

Jag tar inte med så mycket för det är ingen idé haha, du kommer lära dig allt detta så småningom, troligen mycket lättare när du väl är där, utsätts för det, när du måste lära dig det. Plus att alla lär sig olika grejer av språket för att man snappar upp olika saker, vissa av mina ”tips” kanske inte är relevanta för dig eftersom din värdfamilj inte säger det, pratar så. Jag är väldigt imponerad över dig som faktiskt pluggar innan du åker men det är förstås bra och det kanske räcker med att känna sig bättre förberedd. Men som sagt, Don’t stress, just press (juice :pp)

Gillar

Kommentarer