Fem grymma foto-tips

Mina bästa fototips är:

1. Fota i motljus med kamera, då blir bilden så mycket finare och spännande. Men det blir ofta ganska dåligt med mobilen ifall ljuset är starkt, då är medljud mycket bättre.

Bilden nedan har inget filter men är redigerad, fotat med Nikon D550, objektiv-18-55mm, 1:3.5-5.6. (Det här är vad jag menar med motljus)

Och denna bild är i medljus tagen med en iphone 6, lite konstigt redigerad- vet inte vad jag gjorde!

2. Om det finns en matinställning på din kamera, testa med den! Den gör det vita vitare och tar bort gula toner i bilden, plus att det brukar bli rätt mängd ljusexponering utan att du behöver fixa med det själv.


Bilden nedan är helt oredigerad, tagen med Nikon D550, objektiv 50mm, 1:1.4 i matinställningen jag har på min kamera.

3. Låt bakgrunden vara ren och inte allt för plåttrig. De bästa bilderna brukar ofta vara de då bakgrunden är simpel för då blir allt fokus på motivet.

Med detaljbilder och matbilder är det väldigt viktigt att ha bakgrunden clean, helst ljusa färger. Bilderna nedan har inga filter men är redigerade, fotade med Nikon D550, objektiv-18-55mm, 1:3.5-5.6.

Och här ett annat exempel, bakgrunden är väldigt simpel och därmed blir fokuset på mig. Dock gör det fina motljuset och det korta skärpedjupet att bilden här är så fin. Denna har lite av F1 filtret på sig från VSCO.

4. Svartvitt kan vara lösningen. Om motivet och bakgrunden känns bra, men det ändå inte ser riktigt bra ut i helhet brukar det vara pga att färgkombinationen inte riktigt går ihop. Pröva då att göra bilden svartvit!

Före, och efter. Jag tycker i alla fall det blev mycket snyggare i svartvitt.

5. Filter & redigering. När det kommer till redigering brukar jag använda mig av VSCO, där jag numera sätter på HB1 men jag sänker ner effekten till 8ish. Förut använde jag mig av F1, sen gick jag vidare till A5 men nu kör jag oftast HB1. Sen höjer jag eller sänker ljusstyrkan, beroende på hur bilden ser ut (Bilden blir inte alltid finare desto ljusare, tänk på det!) Sen kanske jag höjer kontrasterna ett snäpp, också beroende hur originalbilden är. Sen höjer jag färgmättnaden ett snäpp, och gör oftast (inte alltid) bilden lite kallare. Om man då får en för orange hudton så kan man redigera hudtonen till mer åt det gröna hållet.

Ibland redigerar jag bilden direkt i kamerarullen oxå, då jag sätter på ”bleknat filtret” vilket gör sig speciellt fint när solen spelar stor roll i bilden och det är medljus. Med kamera bilder lägger jag oftast inte något filter, utan redigerar bara ljusstyrkan och allt sånt direkt på "bilder".

Nedan är en mobilbild i medljus, med "bleknat" filtret på.

Några bilder från min instagram genom tidern- HB1, A5, F1. 

  • Tips

Gillar

Kommentarer

ffannyolsson
ffannyolsson,